Veld: Dierenriem 8 3738 TR, Maartensdijk
Zaal: Nachtegaallaan 30, 3738 EB, Maartensdijk
Veld: Dierenriem 8 3738 TR, Maartensdijk
Zaal: Nachtegaallaan 30, 3738 EB, Maartensdijk

Arbitrage Commissie

Welkom!

Welkom op de arbitragepagina van Tweemaal Zes. Op deze pagina is alle informatie te vinden op het gebied van arbitrage (KNKV-, verenigingsscheidsrechters / beoordelaars) en spelregels.

Arbitrage Nieuws

Bekijk meer nieuws
Scheidsrechters geslaagd

We hebben 6 nieuwe jeugd scheidsrechters

De afgelopen weken heeft de Arbitrage Commissie een interne scheidsrechterscursus gegeven, om het Arbitrage Team uit te breiden. Deelnemers aan de cursus waren: Aron van Essen, Norah Lake, Jorik Meijerink, Marthe Takke, Ilse van der Vaart en Mark Willekens. Tijdens de cursus zijn de spelregels gezamenlijk doorgenomen en is aandacht besteed aan gebaren en het...
Lees meer
scheidsrechtersfluit

De Grote Korfbal Quiz – 25 oktober (19:30)

De Grote Korfbal Quiz! – 25 oktober (19:30) Denk jij de spelregels van korfbal tot in de puntjes te kennen? Of ben je op zoek naar een gezellige avond vol korfbaltrivia? Op 25 oktober (19:30 uur) nodigen we alle TZ-leden, spelers, trainer/coaches, ouders en scheidsrechters uit voor een gezellige & interactieve avond in de kantine:...
Lees meer
Week van de scheidsrechter

Week van de scheidsrechter

  Van 30 september tot en met 8 oktober 2023 vindt de ‘Week van de Scheidsrechter’ plaats. In deze week worden (assistent-)scheidsrechters, juryleden en overige officials in het zonnetje gezet als blijk van waardering. Een mooi moment voor spelers, coaches en toeschouwers om waardering uit te spreken richting de scheidsrechters en ze te bedanken voor...
Lees meer

Informatie

Via onderstaande tabbladen is verschillende informatie te vinden op het gebied van Arbitrage.

Algemeen
Beleid Arbitrage Commissie
Spelregels (+ wijzigingen)
Opleidingen
Documenten

Arbitrage Commissie

De Arbitrage Commissie van TZ zorgt voor ondersteuning en begeleiding van zowel interne als externe (KNKV-)scheidsrechters en beoordelaars. Als Arbitrage Commissie streven wij ernaar dat elke wedstrijd binnen TZ wordt geleid door een scheidsrechter met optimale kennis en vaardigheden. Daarnaast streven wij naar het leveren van voldoende KNKV-scheidsrechters. Momenteel levert TZ voldoende KNKV-scheidsrechters. Om dit gezond te houden is de Arbitrage Commissie altijd opzoek naar nieuwe scheidsrechters, die het Arbitrage Team willen versterken!

Voor vragen op het gebied van arbitrage en spelregels kan contact worden opgenomen met de Arbitrage Commissie.

Arbitrage Beleidsplan

In het seizoen 2020-2021 is door de Arbitrage Commissie een beleidsplan opgesteld voor de periode 2021 – 2026. Dit plan sluit aan op het arbitragebeleid van het KNKV en is een vervolg op het Arbitrage Beleidsplan van 2017 – 2021. In dit beleidsplan staat beschreven hoe Tweemaal Zes (TZ) de komende jaren verder uitvoering wil geven aan de doelstellingen op het gebied van arbitrage. Deze versie van het beleidsplan is opgesteld door de arbitragecommissie.

De doelstellingen voor de komende jaren zijn:

  • Behouden van plezier en tevredenheid bij scheidsrechters, beoordelaars en juryleden;
  • Meer bewustwording bij TZ-leden en bezoekers;
  • Het aantal KNKV-scheidsrechters op een gelijk aantal houden;
  • Meer verenigings- en jeugdscheidsrechters;
  • Hogere gemiddelde kwaliteit van arbitrage;
  • Samenwerkingen met andere verenigingen, zoals bijvoorbeeld DOS (W), Nova, Eemvogels en
    De Meeuwen.

Arbitrage Beleidsplan

Arbitrage_Beleidsplan21/26_TZ
 

Spelregels KNKV

Een goed begrip van spelregels is niet alleen cruciaal voor scheidsrechters, maar ook voor trainers, coaches, spelers en publiek. Wanneer iedereen weet waarom en waarvoor er gefloten wordt, zal dat leiden tot fair play. De spelregels van het KNKV zijn via onderstaande knoppen te downloaden. Een leuke en interactieve manier om met de spelregels te oefenen is: KorfbalMasterz.

 

 

Spelregelwijzigingen

Elk jaar worden er wijzigingen aangebracht aan de spelregels. Ook dit seizoen zijn er spelregels gewijzigd. Een overzicht van de spelregelwijzigingen kan u hieronder downloaden.

Opleidingen

De Arbitrage Commissie biedt voor zowel beginnende als ervaren scheidsrechters/beoordelaars de mogelijkheid om door te groeien in kennis en vaardigheden. Door het volgen van één van onderstaande opleidingen wordt het niveau van het Arbitrage-Team verhoogd en wordt jij een gecertificeerd scheidsrechter/beoordelaar.

Jeugdscheidsrechter EF – BCD

Na het fluiten van een aantal jeugdwedstrijden binnen TZ zal de cursist starten aan deze opleiding na het bijwonen van de (verplichte) startersbijeenkomst. De cursist fluit, onder begeleiding van een verenigingsbegeleider, zoveel jeugdwedstrijden als (breedtekorfbal) als nodig is om de ‘Proeve van Bekwaamheid’ met goed gevolg te kunnen afleggen. De ‘Proeve van Bekwaamheid’ bestaat uit het fluiten van één of twee halve wedstrijden in competitieverband.

De minimumleeftijd voor deelname aan de ‘Proeve van Bekwaamheid’ module EF is 15 jaar. Voor de module BCD is de minimumleeftijd 16 jaar.

Verenigingsscheidsrechter

Voor scheidsrechters binnen TZ die al enige ervaring hebben met het fluiten is er een cursus voor het behalen van het certificaat: verenigingsscheidsrechter. De cursist fluit, onder begeleiding van een verenigingsbegeleider, zoveel wedstrijden (breedtekorfbal senioren of A-jeugd) als nodig is om de ‘Proeve van Bekwaamheid’ met goed gevolg te kunnen afleggen. De ‘Proeve van Bekwaamheid’ bestaat uit het fluiten van één wedstrijd in de breedtekorfbalcompetitie bij de senioren of A-jeugd.

De minimumleeftijd voor deelname aan de ‘Proeve van Bekwaamheid’ is 17 jaar.

KNKV-scheidsrechter

Voor scheidsrechters binnen TZ die al enige ervaring hebben met het fluiten is er een cursus voor het behalen van het certificaat: KNKV-scheidsrechter. De cursist fluit maximaal 3x, onder begeleiding van een KNKV-beoordelaar, wedstrijden in de wedstrijdkorfbalcompetitie, waarna een ‘Proeve van Bekwaamheid’ kan worden afgelegd. De ‘Proeve van Bekwaamheid’ bestaat uit het fluiten van één wedstrijd in de wedstrijdkorfbalcompetitie bij de senioren of A-jeugd.

De minimumleeftijd voor deelname aan de ‘Proeve van Bekwaamheid’ is 17 jaar.

Verenigingsbegeleider

Voor scheidsrechters binnen de vereniging die graag andere scheidsrechters willen begeleiden is er een cursus voor het behalen van het certificaat: verenigingsbegeleider. Deze opleiding omvat drie theoriebijeenkomsten van 2,5 uur met tussenposen van drie weken, voorafgaand aan de ‘Proeve van Bekwaamheid’. De ‘Proeve van Bekwaamheid’ bestaat uit de beoordeling van het door de cursist gemaakte logboek. Dit logboek bevat tenminste twee rapporten van een in de praktijk begeleide verenigings- of jeugdscheidsrechter.

De minimumleeftijd voor deelname is 18 jaar als men jeugdscheidsrechters EF gaat begeleiden. Voor het begeleiden van alle overige scheidsrechters is de minimumleeftijd 21 jaar.

KNKV-waarnemer/beoordelaar

Voor scheidsrechters/verenigingsbegeleiders binnen de vereniging die graag scheidsrechters buiten de vereniging willen beoordelen is er een cursus voor het behalen van het certificaat: KNKV-waarnemer/beoordelaar. Deze opleiding omvat twee/drie theoriebijeenkomsten van 2,5 uur met tussenposen van drie weken. Met de docent worden twee wedstrijden bezocht en hierover worden opdrachten verstrekt. Vervolgens vindt een wedstrijdbezoek plaats met een ervaren beoordelaar. Van deze wedstrijd wordt een waarnemings- of beoordelingsrapport opgesteld over het functioneren van de scheidsrechter. Voor de module KNKV-beoordelaar volgt hierna het stage-deel waarin minstens drie stage-beoordelingen zelfstandig worden gemaakt.

De minimumleeftijd voor deelname is 21 jaar.

Documenten

Hieronder staan documenten die voor u relevant kunnen zijn.

Arbitrage Team/Commissie

Hieronder staat een overzicht van de samenstelling van de Arbitrage Commissie en het Arbitrage Team van TZ.

Arbitrage Commissie:

Gijsbert de Rooij

KNKV-Scheidsrechter/Beoordelaar

Erik de Wilde

 

KNKV-Scheidsrechter

Milan Blauwendraat

KNKV-Scheidsrechter

Arbitrage Team:

KNKV-Scheidsrechters

Guido Terra Bleeker
Milan Blauwendraat
Arjen van Ginkel
Wouter van de Kamp
Rik van Keulen
Ewout Limburg
Max Mosterd
Bas Nieuwenhuis
Ruud Oostveen
Karel Plate
Gijsbert de Rooij
Jasper van Rooijen
Rick van Rooijen
Frank Timmer
Erik de Wilde

Verenigings-scheidsrechters

Matthias van Beest
Emiel v/d Berg
Reinier Enschedé
Jesse van Ginkel

Jeugdscheidsrechters

Bianca Bakker
Brenda Bakker
Daan Boshuis
Maaike Fidder
Yarno de Heer
Saman Houtman
Stefan Mondé
Wessel Plate
Henny de Rooij
Joëlle van Utrecht
Dominique Willemse

KNKV beoordelaars

Wouter van de Kamp
Karel Plate
Gijsbert de Rooij

Wil jij ook scheidsrechter worden bij TZ?

De Arbitrage Commissie komt graag met jou in contact!