Veld: Dierenriem 8 3738 TR, Maartensdijk
Zaal: Nachtegaallaan 30, 3738 EB, Maartensdijk
Veld: Dierenriem 8 3738 TR, Maartensdijk
Zaal: Nachtegaallaan 30, 3738 EB, Maartensdijk

Kennisbank Trainers

Welkom!

Welkom op de kennisbank voor trainer/coaches van Tweemaal Zes. Hier ontdek je de speerpunten/trainingsdoelstellingen die wij als TZ hebben, per leeftijdscategorie. Daarnaast vind je inspiratie om trainingen vorm te geven en informatie over effectieve trainingsmethoden en coachingtechnieken. 

Speerpunten & trainingsdoelstellingen

Als vereniging vinden wij het belangrijk dat we plezier hebben met elkaar binnen een team. Van elkaar leren draagt daar voor een groot deel aan bij! De TC wil jou als trainer / coach dan ook graag helpen bij het maken van trainingen en coaching. In het volgende document wordt geschetst wat belangrijke speerpunten / trainingsdoelstellingen zijn die jeugdspelers op verschillende leeftijdsniveaus zouden moeten ontwikkelen. Het wordt gewaardeerd om hier rekening mee te houden bij het maken van je trainingen en coaching. Mocht je hulp nodig hebben kan je altijd terecht bij de TC (zie aanspreekpunt per team).

Tip: voer een analyse uit van je team en onderzoek wat de spelers al beheersen en wat nog niet. Dit stelt je in staat om vervolgens doelgericht te werk te gaan en je training op te bouwen!

Oefeningen

We helpen je graag aan de oefeningen voor de speerpunten / trainingsdoelstellingen. Via onderstaande tabbladen zijn verschillende video’s te bekijken (bron: Het Grote Korfbalhandboek) over oefeningen voor trainingen. Bij elke oefening staat weergegeven voor welke teams dit interessant is. Je kunt een oefening natuurlijk altijd zelf aanpassen op jouw eigen wensen.

Neem ook eens een kijkje op de Instagram van Leon Braunstahl. Hij plaatst geregeld video’s van leuke oefeningen.

Warming up
Passen
Schot
Doorloopbal
Rebounden
Aanvallen
Verdedigen

Heb je een nuttige oefening, maar verloopt deze niet zoals je had bedoeld? Tijdens je training is het belangrijk om jezelf de volgende vragen te stellen:

  1. loopt ‘t (weten de spelers wat de regels en afspraken zijn en houden zij zich er ook aan);
  2. lukt ‘t (lukken de oefeningen tijdens de uitvoering);
  3. leeft ‘t (zijn de spelers enthousiast en fanatiek bezig en hebben ze plezier);
  4. leert ‘t (het doel is altijd dat de spelers iets leren, wordt dat doel bereikt)?

Wanneer de oefening niet soepel verloopt, kun je overwegen om variaties aan te brengen om de oefening makkelijker of uitdagender te maken. Je hebt verschillende opties:

  • Gebruik van meerdere korven.
  • Pas de grootte van het speelveld aan, vergroot of verklein de afstanden.
  • Pas het aantal medespelers of tegenstanders aan.
  • Pas het aantal ballen of de grootte van de bal aan.
  • Introduceer een tijdslimiet.
  • Verander de hoogte van de korf.

4 inzichten over trainerschap

We stimuleren alle trainer/coaches graag om zich te blijven ontwikkelen op basis van de vier inzichten van het trainerschap. De vier inzichten (structureren, stimuleren, individueel aandacht geven en regie overdragen) worden in onderstaand filmpje uitgelegd. Er is ook een boekje met een uitgebreidere toelichting beschikbaar.

Tot slot willen we benadrukken dat spelers zowel tijdens trainingen als wedstrijden uitdaging moeten ervaren, maar ook plezier moeten hebben. Wanneer spelers een goede balans vinden tussen uitdaging en plezier, zullen ze zich het snelst ontwikkelen. Het accent ligt dus op hun ontwikkeling! Positieve coaching speelt hierbij een cruciale rol. Maar wat houdt dat exact in? We reiken je graag acht handige tips aan om mee aan de slag te gaan. 

Tip: probeer niet alles direct aan te pakken, maar neem stapsgewijs actie.

Downloads

Nieuwsgierig naar meer informatie die jou als trainer / coach kan helpen? Neem een kijkje tussen al onze downloads of video’s.

Handige video’s